Startsida - Nyheter

Malmö stad ger Champions League-bidrag till FC Rosengård

Malmö stad har skrivit till Europeiska fotbollsförbundet Uefa och Svenska fotbollförbundet Svff för att uppmana de till att se över fördelningen av pengar vad gäller ersättning och prispengar för de lag som deltar i Champions League. Detta eftersom lag som FC Rosengård och Kif Örebro riskerar att gå kraftigt back genom sitt deltagande, medan lag som Malmö FF kan se fram emot att tjäna in omkring bra mycket mer än hundra miljoner. Förra året fick herrfotbollslaget in 160 miljoner kronor med bonusar inräknade. För att bidra till Rosengårds deltagande i Champions League beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i Malmö stad att ge klubben 950 000 kronor:

– Det är snett när FC Rosengård, rankat som Europas fjärde bästa lag, inte får ersättning som ens täcker lagets resor till bortamatcherna. Jag vill veta hur Uefa ser på att deltagande lag måste vända sig till sin hemkommun för att ha råd att vara med i förbundets finaste klubbturnering. Den stora skillnaden i ersättningar rimmar illa med Malmö stads syn på jämställdhet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Klas Tjebbes, klubbdirektör i FC Rosengård säger i samma pressmeddelande:

– Vi vill att små tjejer i Malmö, precis som små killar, ska kunna drömma om att bli proffs i fotboll. Här är vårt framgångsrika damlag viktiga förebilder. Uefa måste verka för att kvinnliga fotbollslag ges ekonomiska möjligheter att spela på en hög professionell nivå. Det handlar helt enkelt om fotbollens framtid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV