Nyheter

Islena Rey Rodríguez utsedd till årets Per Anger-pristagare

2015 års Per Anger-pris tilldelas den colombianska människorättsförsvararen Islena Rey Rodríguez. Utdelningen äger rum den 14 oktober, vid en ceremoni på Södra Latin i Stockholm. Prisutdelare är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Pristagaren kommer att vara tillgänglig för intervjuer i Stockholm den 13 oktober.

”Per Anger-priset är för mig, för vår organisation och Metaregionen ett erkännande av stor betydelse och ger kraft till vårt arbete. Priset har en direkt inverkan på legitimiteten i vårt arbete, att hela tiden söka sanning, respekt och erkännande för de som försvarar de mänskliga rättigheterna”, meddelar Islena Rey Rodríguez enligt Forum för levande historia, som årligen delar ut Per Anger-priset till en person som med stort mod och initiativförmåga och utan egen vinning gjort demokratifrämjande och humanitära insatser.

I år motiveras priset med ”hennes ihärdiga kamp mot våld och kränkningar av de mänskliga rättigheterna i en av Colombias farligaste regioner. Trots upprepade mordförsök och statens oförmåga att ge henne ett fullgott skydd, fortsätter hon att stötta politiska fångar och dokumentera övergrepp som sker i korselden mellan narkotikahandel, paramilitär och starka ekonomiska intressen”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV