Startsida - Nyheter

Nu kan alla kommuner få ta emot människor på flykt

Täby är en av Sveriges rikaste kommuner, och samtidigt en av de som inte tar emot särskilt många människor på flykt.

I dag berättar Aftonbladet om Täbybon Jon Karlung, som ville skänka 100 000 kronor så att kommunen skulle kunna ta emot fler. Till detta tackade kommunen nej, och hänvisade till att det inte är pengar som saknas utan bostäder och fungerande logistik. Jon Karlung ser det som ett svepskäl, och tror snarare att det är viljan som inte finns.

– Jag tycker det är pinsamt och jag skäms för min hemkommun, säger han till Aftonbladet.

Efter dagens besked från folkpartiledaren Jan Björklund kan även motvilliga kommuners medborgare få chans att bidra mer. FP ställer sig nu bakom regeringens förslag från i juni, om att det från och med 1 juli 2016 ska bli obligatoriskt för alla kommuner ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd. Tanken är att fördelningen av platser ska avgöras av faktorer som kommunens storlek, arbetsmarknadsläget och hur många nyanlända som redan bosatt sig i kommunen.

Björklund förklarade i dag för Sveriges radio hur det kommer sig att FP ändrat uppfattning i frågan:

– Under alliansregeringen så har ju fler och fler kommuner öppnat upp för att ta emot. Det var efter mycket lock och pock, en process som vi satte i gång. Men det är fortfarande så, ser vi nu, att det är ett antal som inte tar emot några flyktingar eller tar emot väldigt mycket mindre än vad man rimligen skulle kunna göra. Då är det rimligt att nu ta nästa steg och då är det ju lagstiftning.

Ställningstagandet innebär att det nu finns en majoritet för regeringens förslag, som tidigare endast hade stöd av Vänsterpartiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV