Startsida - Nyheter

Turkiet hotas av inbördeskrig

Våldet trappats upp i Turkiet sedan parlamentsvalet i juni, som ledde till att det regerande AKP förlorade sin egen majoritet medan det pro-kurdiska Folkens Demokratiska parti, HDP, vann 13 procent av rösterna. De senaste dagarna har ultranationalistiska grupper bedrivit en våldsam jakten på landets kurdiska medborgare. Utländska journalister har också gripits eller varnats enligt Reporter utan gränser. Den liberala dagstidningen Hurriyet Daily News har blivit attackerad på söndagsnatten för att ha citerat Erdogan felaktigt enligt mobben som härjar. En av Hurriyets krönikörer dödshotades öppet av Ahmet Hakan en pro-AKP som skrev ”vi krossar dig som en fluga”. Samtidigt hade PKK bland annat utfört en attack mot en militärbuss som dödade 16 soldater.

– AKP:s mål är att tysta ner alla, inte bara HDP och kurderna, utan även journalister som ändå inte vågar rapportera annat än det som staten tillåter. Till och med turkiskspråkiga CNN är nu under påtryckningar för att inte rapportera om det som pågår i Turkiet, säger HDP:s representant Mehmet Yuksel från Bryssel.

En förundersökning har inletts mot HDP:s med-ledare Selahattin Demirtas för att ha förolämpat inte bara den turkiska nationen utan även ”turkiska staten och alla dess organ” i ett tal han höll den 9 september i Diyarbakir. Straffet för ett sådant brott är enligt turkiska lagar fängelse. I ett uttalande betonade Demitras att förutsättningarna att hålla ett demokratiskt val försvinner på grund av den pågående våldsupptrappningen i landet.


Erdogan fördömde

Efter två dagar av våldsamma attacker runt om i Turkiet mot HDP:s partilokaler, passade president Erdogan på att fördöma attackerna mot partilokalerna. Detta under en presskonferens i samband med ett officiellt besök av Donald Tusk, ordförande för EU:s ministerråd. Sedan fortsatte Erdogan att ”upprepa”, enligt Hurriyet, sin starka kritik mot HDP ledarna för deras ”samröre med det förbjudna Kurdistan Workers’ Party, PKK”. Enligt Erdogan greps HDP:s ledamöter medan de smugglade vapen till terroristgruppen. ”Ni måste välja. Är ni på demokratins sida eller terrorismens? Ska ni driva en kamp politiskt eller med vapen, våld, terror och blod”, frågade Erdogan HDP:s ledning. Vidare varnade han de som enligt honom står på terroristernas sida att de måste vara beredda att ta konsekvenserna.


Vad säger HDP och hur tolkar ni Erdogans fördömande av attackerna?

– Att fördöma betyder ingenting när han och AKP:s interimregeringen inte lyfte ett finger för att stoppa våldshandlingarna medan de pågick. Det är Erdogan som uppmuntrat dessa attacker med sina uttalanden om att ”folk ska agera”. Vi fördömer alla våldsamma aktioner från alla håll. Vi har uppmanat både PKK och regeringen att återuppta fredsförhandlingarna. PKK har sagt att de är redo för fredssamtal men AKP:s interimsregering vägrar och fortsätter istället med militäraktioner i kurdiska städer. HDP har haft en klar och tydlig politisk linje som understryker vikten av fredliga politiska lösningar. Det är det som gynnar det kurdiska folket och demokratin i Turkiet anser HDP, säger Yuksel sammanfattningsvis.


Målet med våldsamheten

HDP:s representant Mehmet Yuksel menar att attackerna organiseras av grupper anknutna till AKP och det är anledningen till att säkerhetstjänsten vägrar gripa in när dessa grupper organiserat marscherar på gatorna och bränner ner byggnader och misshandlar kurder i olika städer.

– Det ligger ett kalkylerat politiskt mål bakom det upptrappade våldet i Turkiet och undantagstillståndet i flera kurdiska städer, belägringen av staden Cizre där 21 personer dödats hittills och befolkningens tillgång till mat, vatten eller medicinsk hjälp strypts under en hel vecka, anser Mehmet Yuksel.

Huvudmålet för AKP:s strategi är enligt HDP att ta Turkiet till det kommande valet utan HDP och att skapa en situation där kurder inte kan delta i valet.

– AKP gör allt för att fiska nationalisternas röster för att kunna få egen majoritet och bilda regering samt ändra grundlagen för att säkra sin egenmakt.


Vad hoppas ni att Sverige ska göra i sammanhanget?

– Visa solidaritet med kurder och för stödja freden i Turkiet. Öka trycket på Turkiet för att återuppta fredssamtalen, svarar HDP:s representant Mehmet Yuksel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV