Prenumerera

Logga in

Missvisande om löneskillnader mellan män och kvinnor

Det sätt som Medlingsinstitutet räknar fram löneskillnaderna mellan män och kvinnor på leder fel, anser Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers. Det visar inte att kvinnodominerade yrken är felvärderade. 

– Det är viktigt, annars kommer vi aldrig i kapp, säger hon, till Lag & Avtal.

I juni rapporterade Medlingsinstitutet att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskat och att kvinnor tjänade 13,2 procent mindre än män förra året. Men skillnaden blir bara 5 procent när institutet gjort en så kallad standardavvikelse, där exempelvis faktorer som att kvinnor och män arbetar i olika yrken och har olika utbildning räknats bort.

Standardavvikelsen är missvisande, anser Heike Erkers, för den kommer inte åt de strukturella löneskillnaderna. Fler kvinnor söker sig till socionom- och sjuksköterskeutbildningar och de är dessutom mer utbildade än män.

– Utbildning är helt klart en könsmarkör, säger hon

.

Socialsekreterare mest utsatta

Heike Erkers vill att Medlingsinstitutet ska vara behjälpligt för att gemensamt med arbetsgivarna komma tillrätta med den värdediskriminering hon anser att socialsekreterare, som är Akademikerförbundets största medlemsgrupp, är utsatta för.

– Socialsekreterarna har en 3,5-årig högskoleutbildning och ett uppdrag som kräver väldigt mycket, också myndighetsutövning. Ska ett barn tas om hand eller inte, det är svåra beslut som socialsekreterare ska fatta. Ändå värderas de lägre lönemässigt än många dominerande yrken i kommunerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV