Startsida - Nyheter

RFSL Newcomers prisas av Vänsterpartiet

– Många människor har flytt till Sverige på grund av sin sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck. Genom RFSL Newcomers organiserar de sig själva. Här får man gemenskap och stöd av andra i samma situation. Organisationen gör också mycket för att uppmärksamma hbtq-personers situation i Sverige och världen. Det är ett viktigt arbete som vi vill stödja, sade Jonas Sjöstedt i samband med prisutdelningen.

RFSL Newcomers har sedan 2011 organiserat grupper av asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer inom RFSL. Förutom mötesplatser för sociala aktiviteter, politiska diskussioner, undervisning i svenska och utbyte med andra organisationer som sysslar med asylrätt, erbjuder nätverket juridisk rådgivning i asylprocessen.

Jasminé Mehho, en av samordnarna för RFSL Newcomers på nationell nivå, konstaterade att hela Europa demonstrerade för ett fritt EU samtidigt som priset delades ut. Hon tog emot priset tillsammans med Cihan Arikan, Petr Chadraba, Monica Collins och Yahia Saleh från RFSL Malmö.

– Det känns otroligt hedrande och peppande att vårt arbete och kamp erkänns och lyfts upp, sade Jasminé Mehho och passade även på att framföra asylpolitiska krav:

– Nu måste vi jobba för att avskaffa Dublinförordningen, och upprätta lagliga och säkra vägar in i Europa; upprätta särskilda asylboenden för hbtq-personer runt om i Sverige; och ge asylsökande hbtq-personer lika rättigheter.

Priset instiftades av Vänsterpartiets partistyrelse och delas årligen ut sedan 2013 till minne av vänsterpartisten Jörn Svensson en förkämpe för människors lika värde som stred länge för hbt-rättigheter. Det delas ut årligen till enskilda personer eller organisationer som arbetat för hbtq-personers rättigheter i Jörn Svenssons anda.

Partistyrelsens beslut bereds av Vänsterpartiets hbtq-nätverk. Motivering för Jörn Svensson-priset 2015 lyder:

Sverige är fortfarande ett land där hbtq-flyktingar alltför ofta möts med okunskap och misstänkliggörande. Newcomers spelar en avgörande roll både för att hbtq-flyktingar tillsammans ska stötta varandra men också för att hbtq-flyktingar ska kunna höja sina röster i svensk debatt. I en tid av växande högerextremism och hårdnande attityder spelar Newcomers en viktig roll i kampen mot rasism, homofobi och transfobi. Precis som Jörn Svensson var en pionjär i riksdagen är Newcomers idag pionjärer med sitt enorma engagemang.

Prissumman är på 10 000 kronor och tidigare pristagare är juristen Kerstin Burman och kommunalrådet Hanna Thomé.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV