En nationell plan mot rasism och hatbrott tas fram och arbetet för att bekämpa brott, kränkningar och hot på internet ska intensifieras. Men viktiga perspektiv saknas i det som hittills presenterats om planen, vilket kan påverka vilka åtgärder som blir aktuella, befarar Victoria Kawesa, Fi-politiker, genusforskare och medförfattare till Afrofobirapporten, den första kunskapsöversikten om afrosvenskars situation i dagens Sverige.
Under tisdagen presenterade Stefan Löfven sin regeringsförklaringen för det kommande året under riksdagens öppnande i Stockholm. Bland annat ska regeringen ta fram en nationell plan mot rasism och hatbrott.
En intervju med inrikesminister Anders Ygeman har tidigare publicerats på regeringskansliets hemsida om planerna när det gäller åtgärder mot hatbrott och den nationella planen mot rasism som regeringen ska att ta fram. Ygeman betonar där att han lägger stor vikt vid arbetet för att motverka hatbrott.
I statistiken från Brå som utgör underlag på regeringskansliets hemsida tas olika former av hatbrott i Sverige upp, såsom islamofobi, antisemitism och kristofobi, men just kategorin afrofobi saknas bland motiven till hatbrott. Victroia Kawesa aktivist, politiker (Fi), genusforskare samt medförfattare till Afrofobirapporten, menar att Brå har tagit fram statistik över afrofobiska hatbrott på grund av påtryckningar från afrosvenskarnas organisationer fast de siffrorna bakas ofta in i andra kategorier. Detta är problematiskt, enligt Kawesa, och något som kan påverka den handlingsplan som regeringen ska ta fram.
– Afrofobin har ökat lavinartat i Sverige med hela 30 procent under de senaste fem åren och uppgick till 1 075 anmälningar 2014, motsvarande en fjärdedel av alla anmälda främlingsfientliga/rasistiska hatbrott och 17 procent av alla hatbrott överhuvudtaget. Problemet är att statistiken som kan uppmärksamma detta göms undan i Brås hatbrottsstatistik och bakas in i siffror över andra främlingsfientliga/rasistiska hatbrott. Detta gäller även hatbrott med romafobiska motiv som särredovisas under epiteten främlingsfientliga/rasistiska hatbrott.
Konsekvensen av att kategorin afrofobiska hatbrott osynliggörs kan enligt Kawesa bli att afrofobin uteblir även i regeringens handlingsplan. Det faktum att vart fjärde rasistiskt hatbrott i Sverige har afrofobiska motiv göms undan.
– Afrofobi och hatbrott mot afrosvenskar är ett växande samhällsproblem, som måste få ett institutionellt erkännande. Ett första steg är Brå ser till att presentera hatbrottskategorierna afrofobi och romafobi som självständiga kategorier i Brå:s rapporter. Osynliggörandet av afrofobi och romafobi som hatbrottskategorier måste upphöra. Annars riskerar dessa hatbrottskategorierna att inte tas på allvar av regeringen vad gäller att påverka åtgärderna och resurserna som ska ingå i handlingsplanen.