Nyheter

Socionomstudenter tveksamma till jobb i socialtjänsten

Av ett examensarbete som i dag belönas med fackförbundet Visions socionomstipendium 2015 framgår att socialtjänsten sällan är förstahandsval som framtida arbetsgivare för socionomstuderande. Det är studenterna Susanne Holmström och Anna Segerberg vid Högskolan Ersta Sköndal som undersökt attityderna till socialtjänsten bland 147 socionomstuderande vid tre olika lärosäten.

– Uppsatsen är ett värdefullt bidrag i diskussionen kring personalförsörjning inom socialtjänsten. Vi vet sedan tidigare att många kommuner brottas med svårigheter att rekrytera medarbetare inom socialt arbete. Uppsatsen visar att arbetsgivarna, med förhållandevis enkla medel, kan förbättra studenternas vilja att arbeta i framtidens socialtjänst, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Uppsatsen som nu belönas, Socialtjänsten – om socionomstudenten själv får välja?, pekar ut vilka önskemål som de studerande har på en framtida arbetsgivare. Bland de som socialtjänsten förväntas ha svårt att leva upp till finns god arbetsmiljö, möjlighet att styra arbetstider och hög lön.

I Visions Socialchefsrapport 2015 uppgav nio av tio socialchefer att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera socialsekreterare till arbetet med barn och unga. Veronica Magnusson menar att studien ger stöd till de åtgärder som fackförbundet pekat ut som viktiga för att förändra situationen.

– Det handlar bland annat om att det behövs en rimlig arbetsbelastning, bra introduktion för nyanställda, tid för cheferna att leda och att arbetsgivaren tar tillvara medarbetarnas kompetens. Medarbetarna i framtidens socialtjänst vill ha förutsättningar att göra ett professionellt jobb, säger Veronica Magnusson.

Visions socionomstipendium delas ut varje år ”till den som lyckas fånga juryns uppmärksamhet i ett relevant ämne och som med kvalitet levererar sin poäng”. Stipendiet är på 20 000 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV