Startsida - Nyheter

Atladottir och Bjurwald årets Medieamazoner

Margret Atladottir och Lisa Bjurwald har utsetts till 2015 års medieamazoner för sin podcast Atladottir & Bjurwald, med motiveringen:

Genom att i den digitala accelerationens tid bredda och fördjupa debatten utmanar Atladottir & Bjurwald normer och strukturer i dagens journalistik. De vänder på maktperspektiven i ett skede då nya generationer med andra krav på kunskap och delaktighet tar plats som medieaktörer. Genom ledarskap, nytänkande och god journalistik visar de att kampen för jämställdhet långtifrån är över.

– Det finns nog inget pris jag som kvinnlig journalist hellre skulle vilja ha, säger Lisa Bjurwald till Medievärlden och fortsätter:

– Motiveringen är väldigt hedrande. För att inte tala om vilka skarpa mediekvinnor som tidigare fått priset! Det är ett grymt amazonsällskap att sälla sig till.

Priset delas ut fredagen den 13 november vid den årliga nätverks- och ledarskapskonferens som arrangeras av nätverket Kvinnor som leder medier och är öppen för alla intresserade.

Årets medieamazon instiftades 2010 av ledarskapsutbildaren Cecilia Zadig som ett erkännande för nyskapande journalistiskt ledarskap med genusperspektiv och gick då till Hanna Stjärne, numera vd på SVT. 2011 fick Lena K Samuelsson, i dag koncerndirektör Schibsted, utmärkelsen, 2012 Johanna Kronlid, chefredaktör tidningen Arbetet, 2013 Lena Glaser, programdirektör på SVT, och 2014 Lisa Irenius, kulturchef Svenska dagbladet.

I juryn: Cecilia Zadig, ordförande, Christina Jutterström, Jeanette Gustafsdotter, Kerstin Brunnberg, Maria Ripenberg, Anja Hirdman, Robert Rosén

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV