Startsida - Nyheter

Bästa biblioteket finns i Kista

Det är Dik, akademikerfacket för kultur och kommunikation, som för 31 året i rad korar årets bibliotek. 2015 är det Kista bibliotek som föräras utmärkelsen. Det innebär att Kista just nu är bäst både i Sverige och världen. I augusti fick biblioteket den internationella utmärkelsen Public Library of the Year Award.

– Kista Bibliotek visar hur lokalsamhället, en strategisk hyresvärd och visionära politiker och personal, tillsammans skapat de allra bästa förutsättningarna för att verksamheten ska vara angelägen för både individer och samhälle, säger Karin Linder, Dik:s förbundsordförande och tillika juryns ordförande.

– Omtumlande och helt otroligt roligt, är kommentaren från Elisabeth Aquilonius enhetschef på Kista Bibliotek efter att ha tagit emot utmärkelsen av Dik.

Prispengarna på 25 000 kronor ska gå till en dagsfestival.

– Programmet är inte satt ännu men vi tror att vi ska fokusera på läsning och digital teknik, säger Elisabeth Aquilonius.

Ur juryns motivering:

Kista bibliotek har genom att flytta in i Kista Galleria blivit ett modernt bibliotek “mitt i byn” som det är lika enkelt och naturligt att besöka som någon av gallerians mataffärer eller klädbutiker. Den välkomnande och öppna atmosfären förstärks av den öppna planlösningen som erbjuder olika funktioner för olika behov. Här finns datorplatser och enskilda rum att låna för studier och koncentration, såväl som hängmattor och stora ljusa fönster inredda med kuddar där man kan krypa upp och läsa. I lokalerna finns också exempelvis en föreläsningssal, en scen för olika evenemang, en blackbox för musik och teater och en barnateljé med kök för exempelvis dagisgrupper. Sammantaget framstår Kista bibliotek som ett inbjudande bibliotek mitt i lokalsamhället, öppet för alla invånare med olika och skiftande behov och önskemål.

Juryn 2015:

Karin Linder, Dik:s förbundsordförande och juryns ordförande, Urban Björstadius, journalist och programledare, Margareta Lundberg Rodin, fil lic Bibliotekshögskolan Borås, Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie, Lena Sundberg, bibliotekarie Malmö stadsbibliotek.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV