Fem år har gått sedan Feministiskt perspektiv öppnade för registrering. Omtumlande veckor erinrar sig tidningens chefredaktör Anna-Klara Bratt, som börjat förbereda någon form av firande och konstaterar att det politiska läget gör utgivningen mer angelägen än någonsin – trots allt.
I dagarna är det fem år sedan Feministiskt perspektiv öppnade registreringen för prenumeranter. Intresset var stort. På mindre än två veckor skrev över 2 000 personer upp sig för prenumeration och den öppna versionen ”Försmak” fick tidigareläggas då redaktionen utlovat att utkomma så snart 1 500 personer registrerat sig.
– Det var överväldigande. Det bara rann in prenumeranter, säger tidningens grundare och chefredaktör Anna-Klara Bratt.
– Vi hade stormöten som var en blandning av väckelse- och krismöte. På mindre än en månad skulle vi utkomma med någon form av tidning – det hade vi ju lovat – och både feminism och journalistik är ju områden i förtroendebranschen.
Sex nummer av Försmak utkom under hösten 2010. Det första riktiga numret av Feministiskt perspektiv publicerades först i januari 2011. Det är också med utgångspunkt från det numret som Feministiskt perspektiv kommer att fira femårsjubileum.
– Än så länge har vi bara en hashtag, #fempersfem, och en lös idé om att uppmärksamma signifikativa artiklar ur produktionen under nästa år. Men någon form av firande kommer det att bli, säger Bratt.
I dagarna är det också ett år sedan som Feministiskt perspektiv blev en tvådagarstidning. I första hand en tuff teknisk utmaning, enligt Bratt:
– Det var lite som att starta om på nytt eftersom ändrad utgivningsfrekvens, precis som för nystartade tidningar, innebär att det först efter sex månaders utgivning utgår höjt presstöd. Lite som att torrsimma, menar hon.
I samband med tvådagarsutgivningen infördes nya priser, betalsätt och betalperioder – en utbyggnad som krävt mycket av både teknik och administration.
– Vi har fått ägna mycket tid och kraft åt detta – i princip försökt hålla jämna steg med stora aktörer med löpande kortbetalning för inloggning och annat. I dagsläget är vi den enda renodlade webbtidningen som uppbär presstöd i Sverige, det säger något om villkoren för tidningar bakom betalvägg, säger Anna-Klara Bratt.
I stora drag tycker Anna-Klara Bratt att de ursprungliga publicistiska utgivningskriterierna fortfarande håller: traditionella bevakningsområden ur ett feministiskt perspektiv.
– Vi gör fortfarande bara en bråkdel av vad vi skulle önska. Allt kan bevakas ur ett feministiskt perspektiv, och med de preliminära resultaten av 2014 års globala mediegranskning, men också det politiska läget känns utgivningen mer angelägen än någonsin. Mer nu än när vi startade, trots att hat och hot hängde som en våt filt över det offentliga samtalet 2010.