Startsida - Nyheter

Antinationalistiska feministiska traditionsbärare på turné

Sara Parkman och Samantha Ohlander turnerar från Helsingborg i syd till Robertsfors i nord denna höst med antinationalistisk, feministisk folkmusik.

– Det känns extra viktigt att i tider som dessa fortsätta sprida folkmusikens anti-nationalistiska budskap. Kan du din folkkultur vet du att den har ”No borders, no nations!” inskrivet i sin musikalitet. Det är viktigt att förmedla! berättar Sara Parkman.

Folkmusikduon Sara & Samantha kommer bland annat besöka bygdegårdar, konserthus, skolor, festivaler, klubbar och äldreboenden. Att föra in folkmusik och folkdräkt i nya sammanhang har blivit ett av duons kännetecken. Under sex års tid har de turnerat med föreställningen ”En folkmusikalisk shåw” och spelat på klubbar, festivaler, folkparker, teaterscener och hörts i Sveriges Radio P3 och P2.

– Vi river av våra bästa antinationalistiska och feministiska polskor för vitt skilda publiker, och det är lika fint varje gång att se hur det, trots publikens olika preferenser, fungerar varje gång. Vi älskar tradition och uppenbarligen gör folk runt om i Sverige det också, fast de alltid kanske inte vet om det, säger Samantha Ohlanders.

I våras var Sara & Samantha nominerade på Folk- och världsmusikgalan i kategorin ”Årets traditionsbärare”. Under 2016 släpps deras debutskiva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV