Startsida - Nyheter

Ökat stöd och skärpta kontroller – regeringens besked

Enligt inrikesminister Anders Ygeman beslutade regeringen i dag om att stödja frivilligorganisationer med 10 miljoner kronor för deras arbete med människor på flykt. I pressmeddelandet från regeringskansliet förtydligas att bidraget går till Svenska Röda korset för att stärka organisationens roll och det civila samhällets hantering av flyktingkrisen. Medlen syftar särskilt till att stödja och ta tillvara det frivilliga engagemang som finns i flyktingkrisen, och Svenska Röda korset ska samverka med andra organisationer i genomförandet.

Även myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska på nationell nivå samordna ansvariga aktörers hantering av flyktingsituationen. För att kunna arbeta effektivt tillsammans krävs en stärkt samordning, menade inrikesministern.


Extra insatser

Totalt 50 miljoner ska ges till FN:s livsmedelsprogram samt FN:s katastroffond med syfte att stärka flyktingmottagningarna i närområden, sade barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér.

En upprörd Åsa Regnér tog särskilt upp kritiken mot en del oseriösa vinstdrivande HVB-hemanordnare som utnyttjar situationen med ensamkommande flyktingbarn.

Därför ska regeringen ge i uppdrag åt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att stärka kapaciteten i myndighetens verksamhet för att tillståndsprövningen av hem för vård eller boende, HVB.

För att försäkra tryggt och säkert förhållande för ensamkommande kommer regeringen i en remiss till Lagrådet föreslå införandet av ytterligare en placeringsform vid sidan om HVB-hem och familjehemsplacering. Den tredje placeringsformen som ministern kallade för ”stödboende” ska vara tillgängligt tidigast våren 2016. Dessa stödboenden ska i första hand ge hem till de barn som inte är i särskild behov av vård och rehabilitering, tillägg Regnér.


Utvisning och avvisning

– De som befinner sig utan asylskäl ska lämna landet, den som inte har rätt att vistas i landet, som har fått sin asylansökan avslagen, ska avvisas eller utvisas, betonade inrikesminister och detta ska enligt honom handla ”om effektiv återvändande”.

Dessutom talade inrikesminister Ygeman om ”ökade frekvenser” av inre utlänningskontrollen. Men ministern tyckte att det inte är aktuellt att återinföra gränskontroller.

– Om den den situationen skulle uppkomma är vi beredda att göra det. Men än så länge hanterar svenska samhället situationen på ett bra sätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV