På fredag invigs ett korttidsboende i Stockholms söderort för barnfamiljer på flykt, meddelar Stockholms Stadsmission. Boendet erbjuder 300 sängplatser. Stockholms stad står för lokal och Stadsmissionen för driften. Boendet för familjer på flykt kommer att ha en dygnet-runt-bemanning med anställda och volontärer.
Andra ideella organisationer, bland annat Röda korset och Rädda barnen ska delta och bidra till det nya korttidsboendet för flyktingar som passerar Stockholm. I första hand ska boendet drivas till den sista december 2015.
Stockholms Stadsmission, Rädda Barnen och Röda Korset kommer i ett inledande skede bemanna från sina respektive verksamheter och rekryterar samtidigt nya volontärer via sociala medier, enligt Stockholms Stadsmission.
Yasmina Osman, samordnare av volontärsarbetet för att ta emot flyktingar vid Solidaritetshuset i Stockholm välkomnar initiativet även om hon tycker att det har tagit alldeles för lång tid för Stockholms stad och de stora organisationerna att anordna transitboende för flyktingar.
Hon betonar dock att de frivilligas erfarenheter och kompetensen från fyra intensiva veckors dygnet-runt volontärsarbete, om hur man tar emot och hanterar olika situationer, borde tas till vara av de stora organisationerna och myndigheterna.
Imponerande rörelse
Yasmina Osman är imponerad och stolt över den folkrörelse som har växt i Sverige under de senaste fyra veckorna och som har engagerat hundratals.
– Vi har startat en rörelse på fyra veckor! Från dag ett ställde aktivisterna och volontärerna upp, ingen väntade på Migrationsverket, andra myndigheter eller de stora organisationerna. Att så många har varit redo att ge sin tid, kraft och resurser för att välkomna flyktingar och se deras behov är imponerande och visar vilken stark rörelse som finns i Sverige.
Vad har ni för akut behov just nu på Solidaritetshuset?
– Det finns behov av resurser i form av matpengar och hygienprodukter. Det finns brist på fram för allt blöjor, bindor och underkläder just nu. Sedan handlar det om behovet av arbetsledare på plats. Vi har öppet dygnet-runt och det måste finnas volontärer på plats som kan dela upp arbetsuppgifterna bland nya volontärer och organisera mottagningen.
Kommer ni fortsätta att ta emot transitflyktingar på Solidaritetshuset?
– Vi har inga planer att stänga så länge det kommer in flyktingar med behov av sovplats.