Startsida - Nyheter

Emir Sehalic vill uppmärksamma rasism inom ishockeyn

Nyligen utsattes en juniorhockeyspelare från Färjestad för rasism i samband med en match mot Frölunda, fans på läktarna ska ha ropat rasistiska skällsord mot Hugo Enock. Efter matchen twittrade han: ”Att rastiska påhopp fortfarande förekommer inom sport är ju helt sjukt!! #nejtillrasism”. Uppmärksamheten kring detta har fått den tidigare hockeyspelaren Emir Sehalic att ta till orda och berätta om den rasism han själv utsattes för när han spelade. Då fick han till exempel i samband med en match ord som ”turkjävel” och ”n-jävel”:

– Domaren hörde allting, men reagerade inte. I stället tog han mig till utvisningsbåset eftersom jag rea­gerat och pucklat på en kille. Men plötsligt ändrade han sig och sa att jag fått matchstraff, säger Emir Sehalic i en intervju med Dagens nyheter.

I stället för att straffa de som skrivit rasistiska glåpord var det alltså han själv som straffades. Emir Sehalic berättar i intervjun att rasism regelbundet användes av motståndare för att få honom i gungning. Ofta kommenterade de hans utseende, hans näsa. Han tvingades sluta spela efter en blodpropp i benet, och det är framför allt i efterhand som han har insett hur omfattande rasismen han utsattes för var och hoppas att ishockeyföreningar kommer att ta tag i problemet:

– Men jag tror aldrig att rasismen helt går undvika i den här världen. Från det att man är knattespelare måste man inför varje säsong och varje match påminna spelare och ledare om att alla ska behandlas lika och med respekt.

Den Frölundaspelare som nyligen utsatte Hugo Enock för ett rasistiskt tillmäle har i efterhand bett om ursäkt. Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, säger till Dagens nyheter att värdegrundsfrågorna måste prioriteras och det som nu hänt visar att föreningar måste göra mer för, samt säger att rasistiska uttryck i en hockeyarena kommer att bestraffas:

– Sker det i samband med match så kommer det anmälas till vår disciplin­nämnd. Det är inte tillåtet och acceptabelt, och där måste vi vara väldigt tydliga, säger Anders Larsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV