Startsida - Nyheter

Afghanistan: Sjukhus bombades och staden plundrades

Läkare utan gränser fördömer bombräden mot sitt sjukhus i Kunduz i Afghanistan och menar att attacken är ett brott mot internationell humanitär rätt.

Åtminstone tolv av de anställda och tio patienter, varav tre barn, dödades och 37 människor skadades under ett flyganfall i krigsdrabbade provinshuvudstaden Kunduz i norra Afghanistan. Staden attackerades av talibanerna vid slutet av september vilket ledde till flyganfall och strider mellan regeringsstyrkor och talibanerna. Nu kräver Läkare utan gränser en oberoende och transparent internationell utredning av bombningen.


Ett misstag

Amerikanska myndigheter beklagade händelsen och har sagt att flyganfallet genomfördes för att bekämpa hotet från talibanerna, men att flera civila träffades av misstag. Läkare utan gränser nöjer sig dock inte med förklaringen.

Organisationen understryker i ett uttalande att alla parter i konflikten, även i Kabul och Washington, fick GPS-koordinater med exakt information om deras inrättningar.

– Som i alla konfliktsammanhang har vi kommunicerat dessa uppgifter upprepade gånger till alla parter under de senaste månaderna, senast den 29 september... Bombningen fortsatte i mer än 30 minuter efter att amerikansk och afghansk militärpersonal blivit informerad. Vi utreder brådskande exakt hur denna fruktansvärda händelse kunde inträffa, skriver Läkare utan gGränser i sina uttalanden.

– Attacken har inte bara dödat våra kolleger och patienter. Nu saknar en miljon människor i Kunduz tillgång till akut vård, nu då den behövs allra mest... Sjukhuset är det enda akutsjukhus i sitt slag i hela nordöstra Afghanistan som erbjuder kostnadsfri akut traumavård.


Kvinnorörelsen stödjer kravet

– Vi står i solidaritet med Läkare utan gränsers begäran om en utredning av flyganfallet som orsakade enorm skada och ledde till att organisationen tvingades lämna Kunduz i denna kritiska situation. Vi uppmanar alla parter att inte använda offentliga utrymmen som sjukhus, skolor och sjukhus som slagfält och angreppspunkt under kriget, skrev Afghan Women’s Network i ett öppet brev på måndag.

Afghan Women’s Network, som representerar 126 kvinnoledda NGO:er och har cirka 3 000 enskilda medlemmar, publicerade ett öppet brev som uttrycker deras oro över utvecklingen i Afghanistan och i synnerhet i norra delen, där talibanerna åter utgör ett aktuellt hot. Kvinnonätverket menar i sitt uttalande att kvinnorättsaktivister samt yrkesverksamma kvinnors liv är i akut fara i Kunduz. Nätverket larmar om akut läge i Kunduz där många fortfarande är instängda i den taliban-dominerade delen av staden och vädjar om internationellt stöd. Det saknas mat, vatten och tillgång till sjukvård.


Vittnesmål om våld och plundring

Amnesty International har talat med många av de som flydde Kunduz sedan talibanerna slog till den 28 september, de flesta kvinnor. Dessa personer berättade om våldtäkter och mord på många kvinnor. Kvinnor och människorättsförsvarare från Kunduz talade om en ”svart lista” med namn och bilder som används av talibanerna för att spåra aktivister, journalister, statlig anställda samt polispersonal och deras familjemedlemmar, rapporterar Amnesty International.

Det oppositionella sekulära partiet Solidaritet, som kritiserar både regeringen och USA:s roll i Afghanistans kriser, rapporterar att enligt ett telefonsamtal från ett ögonvittne i Kunduz hade två av de mördade läkarna på sjukhuset, tagits med våld av talibanerna från sina hem nattetid och förts till sjukhuset. Samma källa har sett en kvinna som arbetade på ett bankkontor rövas bort kvällstid av talibanerna från sitt hem. Hon är försvunnen sedan dess. En sjuksköterska sade att några av hennes kollegor våldtogs och mördades av talibanstyrkorna. Stadsborna flydde Kunduz genom hustaken och deras hem plundrades, enligt partiets källor i staden.

Afghanska medier rapporterar även att talibanerna attackerat kvinnofängelset i staden där de våldtog fångarna och tog med sig många kvinnor när de flydde delar av staden efter tre dagars strid. Den afghanska regeringen har meddelat att regeringsstyrkona har återtagit kontrollen över stora delar av staden men kritiken mot regeringen växer från olika håll i det afghanska civilsamhället. Bland annat kräver civilsamhällets organisationer en utredning om hur staden Kunduz kunde falla i talibanernas händer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV