Startsida - Nyheter

Blocköverskridande motion kräver att monarkin avskaffas

I en blocköverskridande motion till riksdagen begär nu företrädare för Socialdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att monarkin avskaffas.

”Vi i Sverige har länge kämpat för jämlikhet och det har skapat ett samhälle där framgång bygger på individens egna meriter snarare än på privilegier och släktskap. Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer.”

Republikanska föreningens ordförande och riksdagsledamoten, Yasmine Larsson (S), säger i ett pressmeddelande med anledning av motionen att:

– Monarkin är en kvarleva från en tid då Sverige inte var en demokrati.

Bakom motionen står även riksdagsledamöterna Maria Weimer (FP), Mia Sydow Mölleby (V) och Niclas Malmberg (MP) som uttalar sig så här:

– Det har nu gått över 40 år sedan Torekovkompromissen träffades, med dess innebörd att monarkin behölls men utan konstitutionell makt. Kompromissen var vad som var möjligt att åstadkomma då, men 13 riksdagsval senare och med helt nya generationer av parlamentariker, måste vi nu kunna gå vidare och få bort denna rest av ett fördemokratiskt statsskick.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV