Startsida - Nyheter

Stockholms stad instiftar MR-pris till minne av Katarina Taikon

I dag meddelades att Stockholms stad instiftar ett nytt pris till minne av författaren och aktivisten Katarina Taikon. Prissumman är på 100 000 kronor. Det är kommunstyrelsen som instiftar det nya priset som årligen ska delas ut till en person eller organisation som försvarar mänskliga rättigheter. Priset instiftas som en del i den rödgrönrosa majoritetens ambition att stärka arbetet för mänskliga rättigheter i Stockholms stad.

– Det är enormt glädjande att vår mammas arbete får ett erkännande och kan användas i en positiv anda för mänskliga rättigheter. Vi hoppas att priset både blir en påminnelse om historien men också en uppmuntran för de personer och krafter som är verksamma i vår tid, säger Angelica Ström och Michael Langhammer, barn till Katarina Taikon.

Katarina Taikon inledde i början av 1960-talet ett pionjärarbete för de svenska romernas rätt till bostäder, skola och arbete. Hennes kamp fick ett enormt genomslag och hon blev en stridbar folkbildare. Katarina Taikon är också en älskad författare till böckerna om den romska flickan Katitzi.

En av dem som gläds åt priset är författaren och förläggaren Lawen Mohtadi som skrivit den uppmärksammade biografin Den dag jag blir fri - en bok om Katarina Taikon som också ligger till grund för den aktuella filmen Taikon, som Mohtadi gjort tillsammans med journalisten Gellert Tamas.

– Det är ju verkligen inte en dag för tidigt! Jag tycker att det är jätteviktigt för att det placerar Katarina Taikon i en historia av kamp för mänskliga rättigheter i Sverige. Det kompletterar också stadens Nelson Mandela-pris på ett bra sätt.

Lawen Mohtadi lyfter två saker i Katarina Taikons gärning som särskilt signifikativa:

– Dels rent politiska, vad hon faktiskt åstadkom. Hon uppmärksammade och lyfte hur akut läge det var för romerna i Sverige på 60-talet. Hennes insats resulterade bland annat i att man tömde lägren och fick till skolutbildningar för de romska barnen. Det andra är hela hennes opinions- och folkbildande arbete som börjar då, och fortsätter med hennes författarskap. Bland annat genom Katitzi-böckerna som skildrat och gestaltat den romska erfarenheten i Sverige.

Feministiskt initiativs Gita Nabavi, ansvarig för mänskliga rättigheter i Stockholm stad, drar paralleller till romernas situation i dag:

– Med det här priset vill vi uppmärksamma Katarina Taikon och hennes gärningar som människorättsaktivist. Kampen för romers rättigheter är dessvärre lika aktuell i dag. Vi ser fortsatt diskriminering av romer såväl i Stockholm som i övriga Europa, säger hon.

Nabavi lyfter också kraften i aktivism och solidaritet som politiska verktyg:

– Feministiskt initiativ har länge velat uppmärksamma Katarina Taikons kamp för romers rättigheter men också kraften i aktivism som politiskt verktyg. Nu senast när ett helt civilsamhälle rest sig för att solidarisera med utsatta EU-medborgare och för ett värdigt flyktingmottagande.

Priset kommer delas ut av det så kallade MR-rådet som kommer bestå av både politiker och civilsamhälle. Nomineringstiden för experter till rådet gick ut i söndags, den 11 okt, och det slutgiltiga beslutet om vilka som kommer ingå i rådet fattas innan årsskiftet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV