Startsida - Nyheter

RFSU välkomnar könsneutral akutmottagning för våldtagna

I dag öppnar mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm för alla som utsatts för våldtäkt oberoende av kön eller könsidentitet. Ett viktigt steg mot att synliggöra att vem som helst kan utsättas för sexuella övergrepp enligt RFSU som välkomnar den nya mottagningen.

På RFSU-kliniken i Stockholm har vi länge sett att behovet av hjälp är stort och att de patienter som sökt sig till oss inte fått den hjälp de behövt inom övriga vården, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket glada över att Södersjukhuset i dag öppnar sin våldtäktsmottagning för alla. Det är nu viktigt att denna kompetens får spridning över hela landet eftersom vården generellt saknar kunskaper och rutiner för att ta hand om de som utsätts för sexuella övergrepp, framför allt när de utsatta är män och transpersoner. Könsneutrala våldtäktsmottagningar borde finnas över hela landet. Vi måste komma ihåg att 17 procent av män mellan 18 och 29 har utsatts för sexuella övergrepp, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU.

RFSU vill att hälso- och sjukvården säkerställer ett korrekt omhändertagande av alla sexualbrottsoffer oavsett kön och att det finns:

  • kunskap i det akuta skedet om vart den som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp ska vända sig och hur undersökningen kommer att gå till inom 1177 Vårdguiden. För de som söker hjälp för sexuella övergrepp i ett senare skede måste det generella ansvaret vara klart och tydligt. I dag riskerar man att bollas mellan primärvården och psykiatrin utan att få någon egentlig hjälp,

  • väl kända och dokumenterade rutiner för omhändertagande av alla som utsatts för sexuella övergrepp på alla akutmottagningar och att psykologiskt stöd erbjuds redan i det akuta skedet i hela landet och under hela dygnet,

  • en större kunskap om och medvetenhet bland vårdpersonal när det gäller kopplingen mellan erfarenheterna av sexuella övergrepp och psykiska problem det förutsätter att det i alla människovårdande utbildningar ingår att möta och lyfta frågor kring sexualitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV