Startsida - Nyheter

Personalbrist satte stopp för föräldraledighet

Sjuksköterskan Malin Ollhage nekas att ta ut föräldraledighet för att det fattas personal. Hon har två barn, åtta och fem år gamla och arbetar deltid på kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Oenigheten mellan Malin Ollhage och hennes arbetsgivare gäller hur de tre perioder av föräldraledigheter som lagen ger rätt till ska räknas och fördelas.

Enligt arbetsgivaren är de tre perioderna förbrukade i och med att Malin jobbar deltid, har varit föräldraledig för en veckas skidåkning och sedan återgått till sitt deltidsarbete. Vårdförbundet håller inte med.

– Vår tolkning är att den som tar en veckas ledighet under en pågående period av nedsatt arbetstid har utnyttjat två av sina tre ledighetsperioder, säger Karin Ernfors, arbetsrättsjurist på Vårdförbundet som driver ärendet gentemot arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Vårdfokus.

– Jag hade också tänkt ta ut föräldraledighetsdagar för att förlänga barnens sommarlov, men fick nej med hänvisning till att det inte fanns någon personal att tillgå. Av samma anledning fick jag nej till min ansökan om en dags semester för att gå på min dotters skolavslutning, säger Malin Ollhage.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV