Startsida - Nyheter

Nytt globalt judiskt nätverk kräver att ockupationen upphör

Ett nytt internationellt nätverk av judiska grupper och individer runt om i världen har bildats, meddelade oberoende +972 Magazine.

Syftet med det nya globala nätverket i 16 olika länder, är att kräva ett slut på dödandet och ockupationen. Nätverket meddelade i helgen i sitt första uttalande att det strävar efter att ”...återta den judiska identiteten, inte som en nationalistisk identitet utan en som uppmärksammar våra olika rötter, traditioner och gemenskap, var vi än befinner oss i världen. Vi anser att det är viktigt att det finns en global judisk röst som i solidaritet med den palestinska kampen utmanar Israels destruktiva politik. Detta internationella judiska nätverk strävar efter att bli den rösten.”

Tidskriften +972 skriver att i tider av ökat våld, särskilt när israelerna är utsatta, brukar judiska organisationer och individer runt om i världen, antingen visa sitt stöd för Israel eller hålla tyst. ”Det är tabu att kritisera Israel när det handlar om terrorattacker mot israeliska medborgare. Men detta sker just när det är mest nödvändigt att tala ut. Det är sällsynt att identifiera sig som judisk och samtidigt visa en djup oro över vad som händer i Israel och kritisera dess politik”.

Det är just därför anser tidskriften att bildandet av detta nätverk och dess uttalande är ytterst viktigt.

Under de senaste två veckornas knivattacker och oroligheter har 42 palestinier och åtta israeler dödats. För mer uppdaterad information följ Cecilia Uddéns reportage från Jerusalem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV