Startsida - Nyheter

Symfyseotomioffer kräver sanningskommission

För att kvinnor skulle kunna föda ”obegränsat med barn” har irländsk förlossningsvård ända in på 2010-talet använt sig av symfyseotomi, en kraftigt ifrågasatt metod som består i att blygdfogen och bäckenringen sågas upp. Till skillnad från kejsarsnitt minskar inte symfyseotomi moderns möjlighet att föda många barn.

Utan att ha gett sitt samtycke har tusentals irländska föderskor fått sina bäcken uppsågade. Till följd därav är flera av dem inkontinenta, arbetsoförmögna och nödgade att leva i livslångt celibat. I vissa fall skar sig bebisen på det söndersågade bäckenet och dog.

För två veckor sedan gick den 20 dagar långa ansökningstiden för ex gratia-ersättning ut. Många offer har inte ansökt, då det hade inneburit att de skulle ha frånsagt sig rätten att driva rättsfall mot en hel radda av personer och myndigheter. Av de 576 kvinnor som har ansökt har 153 beviljats ersättning. Stödgruppen Survivors of Symphysiotomy kräver att irländska staten ska inrätta en sanningskommission.

Övriga Europas förlossningsvård valde bort symfyseotomi till förmån för kejsarsnitt i slutet av 1800-talet. ”I vårt land ha dessa operationer utförts endast enstaka gånger”, enligt 1918 års upplaga av Nordisk familjebok.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV