Startsida - Nyheter

Varannan arbetsgivare förebygger inte stress

Totalt inspekterades 1 600 arbetsplatser och 55 procent fick krav på åtgärder av myndigheten. Knappt två av tre religiösa samfund, mer än varannan förskola och omkring hälften av de advokatbyråer, redovisningsbyråer och redovisningskonsulter som inspekterades hade brister. De vanligaste är att arbetsgivaren inte har undersökt och bedömt riskerna för arbetsrelaterad stress och därmed inte vidtagit tillräckliga förebyggande åtgärder.

Stress och psykiska påfrestningar är sedan två år tillbaka den vanligaste formen av besvär på jobbet bland svenskar.

– Det är allvarligt att många arbetsgivare inte jobbar mer aktivt med att förebygga stress med tanke på att ohälsan ökar stadigt inom det här området, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare för den EU-initierade kampanjen Friska arbetsplatser förebygger stress.

Vanliga stressorsaker hos förskolepersonal är att det inte finns tid att möta barn och föräldrars, ofta stora, behov, personalbrist och buller.

Av de vårdcentraler och tandläkarmottagningar som granskades fick 46 procent krav på åtgärder. Där är en vanlig orsak till stress krånglande journalsystem och personalbrist.

På revisionsbyråer skapar bokslutstider höga stresstoppar och på större byråer är personalomsättningen ett återkommande problem.

– Alla arbetsgivare har en skyldighet att fånga upp risker för arbetsrelaterad stress på samma sätt som man undersöker andra risker för ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen, säger Britt-Marie Henriksson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV