Startsida - Nyheter

UNHCR larmar om sexualiserat våld mot kvinnor och barn under flykt till Europa

Hittills under 2015 har fler än 644 000 människor på flykt kommit till Europa sjövägen. Av dessa, drygt en tredjedel – 34 procent – är kvinnor och barn som är särskilt utsatta för övergrepp på väg till Europa, enligt UNHCR.

”Kvinnor och barn på flykt till Europa löper ökad risk för våld, övergrepp och sexuellt, våld särskilt på överfulla mottagningsplatser, eller andra ställen där flyktingar och migranter samlas, såsom parker, tågstationer, busstationer och vägarna”, sade UNHCR:s talesman Melissa Fleming på en presskonferens i Genève den 23 oktober.

Vittnesmål och rapporter visar enligt UNHCR att det förekommer fall där barn tvingas betala smugglare med ”överlevnadssex” för att kunna fortsätta sin resa. Detta eftersom deras pengar har tagit slut eller för att de utsatts för rån.

Ensamma kvinnor på flykt löper ökad risk när de rör sig genom Europa, ibland på natten, längs osäkra vägar eller när de vistas på platser som saknar grundläggande trygghet. Många förläggningar är överfulla, och saknar tillräcklig belysning och skilda utrymmen för ensamstående kvinnor och barnfamiljer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV