Startsida - Nyheter

På söndag tömmer Malmö kommun Sorgenfri-lägret

Malmö kommun ska riva det läger där nödställda EU-medborgare, uppskattningsvis 150-200 personer, bosatt sig. Lägret ligger intill Industrigatan i Malmö, och ska klockan 16.00 på söndag vara tomt.

– Det är en sista möjlighet för oss att se till att denna svåra situation, för de som bor och vistas på marken, upphör, säger Jeanette Silow, avdelningschef för miljö- och hälsoskydd på miljöförvaltningen under dagens presskonferens.

Beslutet fattades av miljönämnden och går inte att överklaga. Tidigare har försök att tömma lägret gjorts men utan att lycka. Denna gång börjar dock beslutet gälla direkt och eventuell överklagan kommer inte att kunna påverka. Sydsvenskan avslöjade för ett par veckor sedan att polisen är redo att gå in i lägret. Miljönämndens ordförande Carina Svensson (S) säger i dag att de har bett polisen om hjälp för att tömma lägret på söndag.

Miljönämndens främsta anledningar för vräkningen är sanitetsskäl och hög risk för brand. Vänsterpartiets ledamot i Miljönämnden, Elisabeth Hellman skriver i ett pressmeddelande att Vänsterpartiet tar avstånd från beslutet och menar att det är oacceptabelt att riva lägret utan att erbjuda annat alternativ.

Under förmiddagen samlades ett femtiotal personer, både boende från lägret och aktivister som stöttar migranterna, utanför stadshuset. De motsätter sig beslutet och önskar att få vara med och ta fram en långsiktig lösning. Både för de som befinner sig i lägret och för Malmö.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV