Startsida - Nyheter

Ung vänster agerar för jämställd historieundervisning

– Nu tar vi saken i egna händer. Vi är trötta på att osynliggöras av skolan och media. Det är en skandal att ännu en generation tjejer växer upp med en skolundervisning som inte visar verkligheten. Kvinnors historia hänger samman med jämställdheten i hela samhället och är en viktig smärtpunkt för könsmaktsordningen, säger Ung vänsters förbundsordförande Hanna Cederin i ett pressmeddelande.

Ung vänsters nya satsning riktar sig mot skolorna eftersom skolundervisningen är skev i förhållande till kön och utrymme. Det gäller både hur många kvinnor som förekommer över huvud taget, och hur kvinnor skildras, anser Ung Vänster. Enligt en granskning tidigare i år i Dagens Nyheter finns det läromedel för årskurs 8 med fler namngivna nazister än kvinnor. Ung vänster hänvisar också till siffror som togs fram i en statlig utredning 2010 och visade att mäns perspektiv dominerar i historieundervisningens läromedel.

Nu planerar Ung vänsters klubbar bland annat att undersöka hur skolundervisningen ser ut lokalt, exempelvis genom att titta på hur kvinnor beskrivs i läromedel. Målgrupp är i första hand eleverna, men krav riktas också mot skolor, medier och myndigheter.

– Det ska inte vara unga tjejers egna ansvar att skaffa sig kunskaper, men det här är för viktigt för att vänta på. Det krävs konkreta och stora åtgärder som riktas mot myndigheter, lärare och läromedel. Vi tänker inte låta makthavare fortsätta blunda för kvinnors centrala roll genom historien, enligt Cederin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV