Startsida - Nyheter

Kortfilmer mot näthat

Den 4 november var No hate-dagen. Med anledning av dagen släpptes den första av en rad kortfilmer mot näthat, skapade av Anders Rune, prisbelönt regissör. Medverkande är ”vanliga” barn och unga som berättar sina historier.

– De har verkligen delat med sig av vad de tycker och känner. Jag är sjukt nöjd, och jag hoppas att många kan känna igen sig och att filmerna sprids som löpeldar på No hate-dagen och alla andra dagar, säger projektledaren Johnny Lindqvist.

Syftet med projektet är att öka kunskap och motverka hat och hot på nätet, enligt Statens medieråd, en myndighet som har i uppdrag att verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Filmerna utgår från No hate speech movement-kampanjens fyra konkreta och enkla råd för ett bättre internet: ”Var kritisk”, ”ljug inte”, ”såra ingen” och ”säg till”.

Till P4 Stockholm sade Johnny Lindqvist att det finns flera saker man kan göra om du eller någon annan får hat och hot på internet.

– Man kan börja med att fråga personen varför den skrev det som var taskigt. Om man inte vågar göra någonting sådant kan man faktiskt anmäla kommentaren till exempel på Facebook eller Instagram, bara för att markera att det här är en kommentar som jag inte tycker om, sade han.

Såra ingen heter den första kortfilmen mot näthat som nu sprids via sociala medier.

Se kortfilmen (37 sek)

Till stämningen i den första filmen bidrar låtskrivaren Cajsa Siik med sin låt Birds.

Lyssna på Cajsa Siiks ”Birds”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV