Startsida - Nyheter

Allt färre omfattas av kollektivavtal

Kollektivavtalen har minskat dramatiskt inom EU och globalt är täckningen fortsatt låg, visar Internationella arbetsorganisationens, ILO, siffror. TCO:s internationella chef, Per Hilmersson, tror dock att EU-kommissionen verkar ha lärt sig av misstagen med den hårda åtstramningspolitiken.

I Etiopien, Malaysia och Peru omfattas inte fler än en procent av arbetstagarna av kollektivavtal. Mer överraskande är de stora negativa förändringarna i andelen kollektivavtal i sex EU-länder, Cypern, Grekland, Irland, Lettland, Portugal och Rumänien.

I Grekland sjönk andelen från 85 procent av arbetskraften 2008 till 40 procent fem år senare.

– Länder som har euron som valuta har inte haft möjlighet att devalvera och då måste andra metoder till för att sänka arbetskostnader och göra prisjusteringar, säger Per Hilmersson till Arbetsvärlden.

Så skedde bland annat genom att arbetsmarknadens parter rundades och inte tilläts förhandla kollektivavtal. Istället angav Europeiska centralbanken, kommissionen och Internationella valutafonden, IMF, riktlinjerna för hur kostnaderna skulle kunna sänkas. Grekland anmälde detta till ILO och fick rätt, förfarandet bröt mot ILO:s kärnkonvention om rätten att organisera sig och förhandla kollektivt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV