Startsida - Nyheter

Takanens första reportoar

Fem urpremiärer och åtta nyskrivna pjäser där ett starkt tema som går igenom är migration återfinns nya teater- och scenkonstchefen Anna Takanens första repertoar för Stockholms stadsteater våren 2016.

– Jämställdhet och mångfald är hjärtefrågor för mig som jag vill ska genomsyra det konstnärliga arbetet på Kulturhuset Stadsteatern. Det blir mer nyskrivet i repertoaren och antalet processarbeten kommer att öka, säger Takanen i i en presskommentar.

Anna Takanen tillträdde som ny teater- och scenkonstchef i mars 2015. Innan dess var hon teaterchef på Göteborgs Stadsteater där hennes sista uppdrag var att regissera Fosterlandet – en pjäs om de 80 000 finska barn som skickades iväg, de flesta till Sverige, under 1940-talet på grund av krig och svårigheter i hemlandet. Vissa återförenades efter kriget med sina anhöriga i Finland – andra blev kvar i Sverige för gott.

Redan den 22 januari 2016 har pjäsen Lampedusa premiär, en pjäs om hur vårt förhållande till utsatta och behövande kan förändras över tid. Regisserar gör nye biträdande teaterchefen Dritëro Kasapi.

Maria Blom är tillbaka på Kulturhuset Stadsteatern med nyskrivna En rackarns långhelg som hon själv regisserar. En rackarns långhelg är specialskriven för skådespelarna Ann Petrén och Kajsa Ernst. Urpremiär 30 januari.

Monica Wilderoth har dramatiserat Susanna Alakoskis April i anhörigsverige som hon också regisserar. Urpremiär 23 januari.

Staffan Valdemar Holm, före detta Dramatenchef, sätter upp Friedrich Schillers klassiker Kärlek och politik, premiär den 26 februari på Stora scenen.

Mot slutet av våren är det urpremiär för Du ska veta mitt värde av Joakim Sten som gjorde stor succé med Ansvaret är vårt om Herbert Tingsten hösten 2014 (som får nypremiär). Carolina Frände regisserar.

Det är några nedslag bland premiärerna i Anna Takanens första repertoar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV