Startsida - Nyheter

9 november: Till minne av Kristallnattens offer

Vid Sergels torg i centrala Stockholm samlade Ung Vänster många unga med facklor och banderoller för att hedra Kristallnattens offer och fördöma förintelsen av judarna i Nazityskland. Men också påminna om dagens oroande utveckling med den växande rasismen och högerextremismen.

– Att skylla på etniska och religiösa grupper är inget nytt i historien. Då brände de synagogor och judiska hem, i dag bränner de flyktingförläggningar.

Samtliga talare nämnde hur 77 år sedan, den 9 november attackerade nazisterna och brände judiska hem, affärer och synagogor, misshandlade och mördade människor. Det talades om att antisemitism och islamofobi ska bekämpas och rätten till asyl ska försvaras.



En av talarna på Sergels torg var konstnären Dror Feiler som beskrev hur Kristallnatten blev startskottet för förintelsen av judar, men också andra folkgrupper, bland dem romer. Han drog paralleller till dagens händelser i Europa och betonade vikten av lärdomar från historien. Han menade att förintelsen också började med hatbrev, hatartiklar i tidningar och hatretorik från riksdagen när nazister blev en del av det parlamentariska systemet.

Den gemensamma nämnaren i talarnas budskap var att ”det ska inte hända igen”.

Med romsk musik startade en annan manifestation för att minnas Kristallnatten på Mariatorget i Stockholm. Cirka 1 000 personer samlades på en manifestation arrangerad av Initiativet Internationell Solidaritet mot högerextremismen, som är ett nätverk av fackligt aktiva, stadsdelsorganiserade, folk aktiva inom flyktingmottagandet och i solidaritetsgrupper samt enskilda individer.

– Vi ska aldrig glömma fascismens ansikte. Asylboenden bränns, romer attackeras, skolbarn mördas i Trollhättan, det är fascismens rätta ansikte i dag. Vi vägrar ta del av tystnaden kring det som händer. Vi minns folkmorden före och under andra världskriget, men det räcker inte. Det krävs internationell solidaritet mot fascismen.



De flesta talare bland annat från Alla åt alla, Syndikalisterna, Flyktingvolontärer i Botkyrkan och Linje 17 drog paralleller mellan 30-talets händelser och dagens utveckling och varnade för passivitet och tystnad inför rasismen, antisemitismen och våldet mot flyktingar.

– Inga fler brandattentat, inga fler drunknade på Medelhavet. Vill vi verkligen hedra fascismens offer måste vi gemensamt kämpa mot de krafter som har väckt liv i spöket från förr.

Det ställdes krav på asyl till alla och säkra flyktvägar och uttalades uppmaningar: Agera, vägra hålla tyst, stödj varandra, engagera dig i ditt område, ditt fackförbund, ett flyktingboende nära dig, en antirasistisk organisation, eller någon annan grupp som kämpar mot högerextremismen. Tro på solidaritet och rättvisa.

– Visa att fascismen är ute och solidariteten är inne!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV