Startsida - Nyheter

Ny lönerapport från LO

Inte sedan 1930-talet har löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän varit så stora och gapet mellan mäns och kvinnors löner består. Det minskar något litet varje år, men det går långsamt, visar LO:s årliga lönerapport.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är i genomsnitt 17 procent. Bland arbetare är skillnaden 3 400 kronor i månaden, eller 15 procent. Bland tjänstemännen skiljer det 8 000 kronor i månaden, motsvarande 24 procent.

Gapet mellan arbetare och tjänstemän var 4 600 kronor i månaden 1994. Förra året hade skillnaden ökat till 11 700 kronor vilket betyder att tjänstemännen tjänar 47 procent mer än arbetarna. I genomsnitt tjänar arbetare 24 900 kronor i månaden och tjänstemännens lön är 36 600.

– Löneskillnaderna har blivit alldeles för stora. Det gäller även skillnaderna i andra anställningsvillkor, som arbetstider och anställningsformer. Sverige är ett av de länder i OECD där klyftorna ökar mest. Den utvecklingen måste vändas. Vi kan inte acceptera att klyftorna fortsätter växa, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV