Startsida - Nyheter

Sportvärlden sörjer offren för terrorattackerna i Paris

Det var cirka 20 minuter in på första halvlek som den första explosionen hördes inne på arenan Stade de France, tre minuter senare kom ytterligare en hög explosion och sedan en tredje. President Francois Hollande som närvarade på matchen evakuerades snabbt, men matchen fortsatte att spelas för att inte orsaka panik. Mot slutet av andra halvlek började allt fler få reda på att något allvarligt utspelade sig på gatorna utanför. Efter matchen samlades publiken nere på planen, vissa var oroliga för att lämna arenan, grupper av folk började sjunga en franska nationalsången Marseljäsen.

En av de franska landslagsspelarna som deltog i matchen var Lassana Diarra, vars kusin Asta Diakite var en av de 129 som dödades. ”Som ni kanske har läst så har jag drabbats personligen av dessa attacker. Min kusin, Asta Diakite, finns bland dödsoffren efter skjutningarna som ägde rum igår, tillsammans med hundratals andra oskyldiga fransmän. Hon stöttade mig...hon var en storasyster. I detta klimat präglat av terror är det viktigt för alla oss som representerar vårt land och dess mångfald att tala och förbli enade mot en fasa som inte har någon färg, ingen religion.”, skrev han bland annat i helgen.

På fredagsmorgonen hade tyskarna blivit tvungna att utrymma sina hotell efter ett bombhot och eftersom terrorattackerna i Paris pågick på flera ställen och det var oklart var och i vilken omfattning bedömdes säkerhetsläget vara för dåligt för att köra de tyska spelarna tillbaka till hotellet. När det franska landslaget hörde det valde de att också stanna kvar i solidaritet så de båda landslagen spenderade de tidiga lördagstimmarna ihop i det tyska omklädningsrummet.

Spelarna fick inte reda på vad som pågick förrän efter matchen när de kollade sina mobiltelefoner och hade fått meddelanden från oroliga anhöriga som undrade om de var i säkerhet eller såg tv-monitorerna i spelargången. Men kvällen hade kunnat sluta ännu blodigare eftersom självmordsbombaren hade Stade de France som måltavla och enligt uppgift ska haft en biljett till fotbollsmatchen och syftet kan ha varit att detonera självmordsbältet inne på stadion för att orsaka maximalt antal dödsoffer.


Rollerderbyspelare dödades

Tidningen Wall Street Journal hänvisar till en intervju med en vakt som bara ville uppge sitt förnamn, Zouheir, som fått information av andra vakter att självmordsbombarens bombbälte upptäcktes när han genomsöktes av säkerhetsvakter på arenan och att självmordsbombaren då ska ha backat för att sedan ha låtit sprängmedlen explodera. Zouheir, som själv stod utplacerad vid spelargången, berättar för WSJ att han trodde det rörde sig om smällare när han hörde den första explosionen, men sedan såg att Francois Hollande lämnade arenan efter den första smällen.

– När jag såg att Hollande blev evakuerad så förstod jag att det inte var smällare, sade han till WSJ.

Bland de dödade finns rollerderbyspelare Lola Salines. Hon spelade i laget La Boucherie de Paris Roller Derby och befann sig tillsammans med en lagkamrat, Julie Gallerne, på konserten med Eagles of Death Metal på Le Bataclan när terroristerna började skjuta ner folk i publiken. Lola Salines dog, Julie Gallerne skadades men överlevde. ”Vi vill skicka vår kärlek till Julie och alla de som kände Lola, liksom till alla de som drabbats av den grymma terrorn som ägde rum runt om i världen igår och dagen innan. Vila i frid #109” skriver Lola Salines lagkamrater på Facebook.

Efter terrordåden har många inom sportvärlden hedrat offren på olika sätt. Parislaget PSG ändrade under lördagen sin hemsida, man tog bort alla färgerna och visade allt i svart-vitt för att manifestera sorgen över terrorattackerna. Två italienska lag, Livorno och Vicenza, som spelade match i lördags sjöng marseljäsen innan avspark. Formel 1-stjärnan Romain Grosjean bar ett armband med trikoloren.

I Coop Norrbotten Arena i Luleå hölls en tyst minut för att hedra offren i Paris i lördags innan herrishockeymatchen mellan Luleå Hockey och HV71 drog igång och även på övriga matcher som spelades i högsta serien SHL hölls tysta minuter på lördagen.

Fotbollslaget KIF Örebro mötte nyligen Parislaget PSG i Champions League och skulle enligt planerna spela returmötet i Paris nu på onsdag. I dagarna har det funnits frågetecken om matchen skulle skjutas upp med hänsyn till säkerhetsläget men på måndagen blev det klart att matchen kommer att spelas på onsdag i Paris, klockan 20.00. KIF Örebro twittrade ”varma tankar till världen och särskilt till våra vänner i Paris” i lördags.

Många arenor lystes upp i den franska trikolorens färger, bland annat Friends Arena i Stockholm där herrlandslaget i fotboll spelade playoff till EM mellan Sverige och Danmark på lördagskvällen. Innan avspark hölls en tyst minut och båda lagen spelade i svarta sorgeband.

– Det är sorgligt, tragiskt. Sådant som inte får hända. Jag står bakom alla som gått bort och familjerna där.

– Jag har försökt att fokusera på matchen vilket har varit väldigt svårt, sade Zlatan Ibrahimovic – som spelar i Parislaget PSG till vardags – till Kanal 5 efter matchen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV