Startsida - Nyheter

Fri etableringsrätt kvar i primärvården

Regeringen backar och låter den fria etableringsrätten vara kvar i primärvården. Direktiven till vinstutredningen som leds av Ilmar Reepalu ändras. Kritiken mot regeringens planer att ta bort den fria etableringsrätten och ändra lagen om valfrihetssystem, Lov, har varit hård från allianspartierna, SD och den växande privata vårdbranschen.

Civilminister Ardalan Shekarabi menar att politiska låsningar och prestige inte får sätta stopp för de förändringar medborgarna förväntar sig av regeringen. Anders Henriksson, s, vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL, tycker att civilministern tar rätt beslut. Men tror inte att det välkomnas i alla landsting.

– Konkurrensen om läkarna ökar, liksom svårigheterna att driva primärvård i glesbygd. Landstingen har alltid ett sistahandsansvar för att erbjuda god vård till alla invånare, säger Anders Henriksson till Dagens Medicin.

Johan Fredriksson, vd på vårdjätten Praktikertjänst, tycker att civilminstern kommer med en glädjande nyhet.

– Läkare och sjuksköterskor på våra många vårdcentraler i landet har levt med ett obehagligt hot hängande över sig ända sedan valet, säger han till Dagens Medicin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV