Startsida - Nyheter

Samma barnmorska under hela förlossningen ger bättre vård

I en ny studie undersöktes 758 kvinnors intresse för olika modeller av förlossningsvård: såsom hemförlossning med barnmorska, vård på en ABC-klinik (Alternative Birth Center), och vård med samma barnmorska genom hela vårdperioden. Undersökningen visade att hälften av alla tillfrågade önskade samma barnmorska under graviditeten, förlossningen och eftervården.

– I Sverige är kvinnor ofta mycket nöjda med dagens modell av mödravård, så det är logiskt att valet faller på möjligheten att behålla en relation till barnmorskan genom hela vårdkedjan om den möjligheten skulle ges, säger Ingegerd Hildingsson, professor i omvårdnad vid Mittuniversitetet.

Fördelarna med att vårdas av samma barnmorska under hela förlossningsperioden är många enligt Hildingsson. Det ökar chansen för en positiv förlossningsupplevelse och kan minska förlossningsrädsla bland gravida kvinnor. Modellen är även kostnadseffektiv och ökar chansen för en normal förlossning. I Sverige är det endast vissa sjukhus i Stockholmsområdet som erbjuder den önskade vårdmodellen.

– Att erbjuda alla kvinnor möjligheten att ha samma barnmorska kan på sikt vara ett bra alternativ. I dagsläget väljer vi att satsa på kvinnor med förlossningsrädsla. Vetenskapsrådet har tilldelat forskningsmedel för att göra en randomiserad studie. Där kommer kvinnor med förlossningsrädsla kunna ingå i en studie där de antingen lottas till ”standardvård”, vilket i dag innebär samtalsstöd, eller till en vårdform som förutom samtalsstöd också innebär en ökad kontinuitet, säger Ingegerd Hildingsson.

Länk till rapporten: http://www.srhcjournal.org/article/S1877-5756(15)00068-3/abstract Länk till pressmeddelande: http://www.miun.se/press/pressmeddelanden/barn
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV