Startsida - Nyheter

Konsekvenser av Säpos hantering av terrormisstänkt

– Jag förstår att Säpo har ett komplicerat jobb, men någonting gick fel här. En oskyldig persons namn och bild ska inte publiceras i medierna. Det håller jag Säpo ytterst ansvariga för, säger Bilan Osman, journalist och utbildare i antirasism på stiftelsen Expo.

Osman menar att Säpos agerande sammantaget skapade stor stress hos allmänheten. Anledningen var kombinationen av hotnivån höjdes, samtidigt som Säpo kallade till presskonferens, men ändå inte avslöjade den misstänktes namn eller ålder, och samtidigt vädjade till allmänheten om tips. Det gör dem enligt Osman också ansvariga för uthängningen av Moder Muthanna Magid i medierna.

– Det finns så många lager i det här misslyckandet som är problematiska av olika anledningar. Feltrampet visar hur irrationellt Säpo och samhället i stort kan agera när förnuftet försvinner och rädslan tar över.

I en intervju i Aftonbladet den 25 november medger biträdande Säpochef Johan Sjöö Säpos ansvar och delaktighet i spridningen av bilden. Han hänvisade då till hotets karaktär. Beslutets godtycklighet ser Sjöö inte som ett problem: ”sett utifrån den kunskap vi hade då så var det helt korrekt” säger han och hävdar att de ”hade uppgifter om att något väldigt otäckt skulle kunna hända ganska snabbt på en okänd plats i Sverige, och vi hade bilden. Därför valde vi att gå ut med den.”

Osman kallar Säpos agerande för domedagsretorik och hävdar starkt att det sällan är konstruktivt. Hon menar att Säpos agerande manar på en ond cirkel av misstankar, spekulationer, rädsla, och i förlängningen möjligt våld.


Rädslans konsekvenser

Både bra och dåliga handlingar skapar ringar på vattnet. Feltrampet kommer enligt Osman påverka bilden av vem som är terrorist, vilket i sin tur kan genomsyrar hela samhället.

– Även om rädslan för terrorgruppen IS är befogad, så förstör rädslan för samhället, man kan se hur det genomsyrar allt möjligt och sätter djupa spår. Hysteri och rädsla hos allmänheten kan leda till en antimuslimsk inställning, vilket i sin tur kan legitimera våld mot muslimer.

– I slutändan kommer det påverka hur människor ser på människor som ser ut på ett visst sätt, medvetet eller omedvetet. Om människors pigment skulle bli ett signalement för terrorism skulle det vara högst olyckligt.

Hon tillägger också att det inte är första gången Säpo gör misstag som skadat människors integritet.

– Det ska kunna finnas plats för felsteg, men det här var ett misstag på en helt ny nivå, tilläger Osman.


Förklaring krävs

Osman misstänker att mediehusen inte skulle ha handlat som de gjorde om Säpo inte skapat en upphetsad stämning i Sverige.

– Jag kan förstå på en nivå hur en ansvarig utgivare agerade, på grund av allmänintresset. Men jag gissar att ansvarig utgivare inte hade publicerat namn och bild om inte Säpo skapat hysterin, även om det nu i efterhand är lätt att vara efterklok.

Efter att ha eftersökt en person i medierna och blandat in allmänheten anser Osman att det finns skäl till eftertanke och ytterligare inkludering av allmänheten.

– Jag vill höra en större förklaring. Privatpersoner har påverkats av Säpos handlande, bland annat i form av rädsla. Det krävs en förklaring. Allmänheten borde även få veta varför en endast skäligen misstänkt person kunde hängas ut i media.


Pågående arbete

Säpos presschef Sirpa Franzén påpekar att en förundersökning fortfarande pågår och vill inte kommentera i nuläget.

– Det är alldeles för tidigt att ge en utvärdering av händelseförloppet, säger Franzén.

Osman förtydligar att publiceringen av fotot på Magid måste ses mot sin bakgrund: att Säpo kallade till presskonferens, höjde hotnivån och samtidigt vädjade till allmänheten om tips.

– Vi har en allvarlig situation, med ett terrorhot i Sverige. Då krävs det att vi har ett säkerhetsorgan som sköter sitt jobb bättre. Människor måste kunna lita på Säpo, och medierna såväl som Säpo har all anledning att se över sitt arbete efter det här, säger Bilan Osman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV