Startsida - Nyheter

Seko säger nej till id-kontroller

Fackförbundet Seko säger nej till deras medlemmar ska sköta den obligatoriska id-kontrollen på tåg, buss och färjor som regeringen beslutat ska ske från den 4 januari 2016.

– Våra tågvärdar ska överhuvudtaget inte syssla med id-kontroller som inte är kopplade till personliga biljetter, det är inte vår uppgift. Om det rent hypotetiskt kommer ett sådant krav krävs utbildning, säger Lars Holmqvist, Sekos ordförande på Transdev Öresundståg, till Secotidningen.

Han anser att det är en polisiär uppgift att kontrollera id-handlingar och att det krävs en lagändring om andra yrkesgrupper ska göra det.

På SJ:s tåg från Köpenhamn skulle en tvingande id-koll skulle skapa stora problem, enligt Erik Johannesson, ordförande för Seko SJ, eftersom personalen på SJ inte vet hur ett godkänt id-kort ser ut.

– Hur ska vi kunna utföra den typen av kontroller. Innan det här genomförs måste det byggas upp en organisation som gör att det går att kontrollera passagerare innan de kliver på tågen, som det görs på båtarna, säger Erik Johannesson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV