Startsida - Nyheter

Flyktingarna som hoppas kunna tävla i sommar-OS i Rio

I höstas meddelade Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach att människor på flykt ska ges möjlighet att ställa upp i OS i Rio de Janeiro i Brasilien i sommar. Det har gett elitidrottande flyktingar hopp om en fortsatt karriär trots flykten. Två personer som flytt sitt hemland och som nu hoppas kunna tävla under OS är Popole Misenga och Yolande Mabika från DRC som har sökt asyl i Brasilien, och är judoka, det vill säga de tävlar i judo.

Båda är från Buvaku i östra Kongo, ett område som är svårt drabbat av det kriget mellan 1999-2003 men också av fortsatta konflikter i regionen. Popole Misengas mamma dödades under kriget och hans bror försvann och både Misenga och Yolande Mabika valde i samband med VM i judo i Rio 2013 att hoppa av och söka asyl. Förutom krig och konflikt flydde de också ett judoförbund i hemlandet som hade för vana att bestraffa dem genom att låsa in dem och neka dem mat om de förlorade matcher, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Det är ännu inte klart om de kommer att få ställa upp i OS men de tränar nu hårt med det målet i sikte:

– Jag kan inte tävla för mitt land. Jag ska tävla för de olympiska spelen. Jag ska kämpa för alla flyktingar i världen, för att försvara alla flyktingar i världen, säger Yolande Mabika till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV