Startsida - Nyheter

Mottagandet av ensamkommande flyktingbarn utreds

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att göra en fördjupad analys konsekvenserna för socialtjänsten av den rådande flyktingsituationen och det ökade antalet ensamkommande barn. Flickors utsatthet, tillgången till tolkar och kompetensbehovet i socialtjänsten är tre områden som ingår i uppdraget. Detta enligt ett pressmeddelande från Socialdepartementet den 14 januari.

Arbetet ska genomföras utifrån ett jämställdhets- och barnrättsperspektiv. Såväl flickors som pojkars, unga kvinnors och unga mäns behov ska belysas. Socialstyrelsen ska även bedöma behovet av ett hbtq-perspektiv i kunskapsstödet och utbildningsmaterialet.

I Socialstyrelsens uppdrag ingår:

  • Göra en fördjupad analys av konsekvenserna för socialtjänsten med anledning av den rådande flyktingsituationen och ökningen av antalet ensamkommande barn.

  • Se över kunskapsstödet till socialtjänsten i arbetet med ensamkommande barn och unga.

  • Ta fram ett kunskapsstöd för socialtjänstens arbete med nyanlända unga vuxna (18–24 år) inom ekonomiskt bistånd.

  • Ta fram ett särskilt målgruppsanpassat utbildningsmaterial till jour- och familjehem som tar emot ett ensamkommande barn översatt till relevanta språk.

  • Utreda behovet av ett kunskapsstöd för personalen på hem för vård eller boenden (HVB) och stödboenden i arbetet med målgruppen ensamkommande barn och unga, och om behov finns påbörja arbetet med framtagande av relevant stöd.

  • Prenumerera gratis på vårt
    NYHETSBREV
    Prenumerera gratis på vårt
    NYHETSBREV