Startsida - Nyheter

Stora företag i krigs- och konfliktdrabbade regioner

Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO), en oberoende forskningsorganisation, har publicerat en ny rapport om risker och utmaningar som multinationella företag möter i konfliktdrabbade regioner i världen.

Den färska rapporten erbjuder rekommendationer om hur företagsrelaterade människorättskränkningar i konfliktdrabbade områden kan förhindras.

Krig och konflikter fortsätter att destabilisera stora delar av världen. 2014 pågick mer än 400 politiska konflikter. Detta inkluderar 21 fullfjädrade krig, spridda över hela världen, fast med koncentration i Mellanöstern, Nordafrika regionen och Sahara. Över hela världen, har 55 miljoner människor flytt från sina hem – som flyktingar eller som internt fördrivna personer. Resultatet är att fler och fler företag för närvarande är verksamma i bräckliga och konfliktdrabbade områden – antingen för att de redan var verksamma i ett land när en konflikt bröt ut eller kom till ett land i pågående eller nyligen avslutad konflikt för möjligheten att göra affärer, enligt SOMO.

Ur rapporten: Internationella företag har i konfliktdrabbade regioner medverkat i brott mot mänskliga rättigheter i olika former. Detta både som förövare och som medhjälpare till regeringensstyrkor eller icke-statliga aktörer som rebellgrupper. Kända exempel är oljejätten Shells påstådda inblandning i grova människorättskränkningar i Nigeria under militärdiktaturen, utvinningsindustriföretags diamantaffärer från krigshärjade Sierra Leone och mineraler från Kongo; privata militärbolag som deltar i utomrättsliga avrättningar och tortyr i Afghanistan och Irak. Den påstådda medhjälpen från byggföretag till krigsförbrytelser i Palestina; och oljebolags misstänkta delaktighet i brott mot mänskliga rättigheter som begås av den sudanesiska regeringen.

Rapporten i sin helhet: Risks and challenges around human rights and conflict

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV