Startsida - Nyheter

Kvinnohistoriskt museum tar hjälp av frisersalonger

Inför en utställning om Umeås historia på Kvinnohistoriskt museum den 8 mars har frisersalonger involverats för att nå ut till kvinnor som kan hjälpa till med historieskrivningen.

– Den traditionella historiebeskrivningen är skriven av män, om män riktad till andra män. Nu söker vi berättelser om kvinnor i Umeå som kan komplettera bilden av Umeås historia, säger Maria Perstedt, museichef, till Västerbottens folkblad.

I utställningsmaterialet används en text av sångaren och låtskrivaren Kristin Amparo för att förklara frisersalongernas roll i sökandet efter berättelser:

”I alla världens städer är salongen vår oas. Här faller burkan ner till marken och vi snackar skit. Jag möter mina syrror, här är alla varandra lik”.

Sex frisersalonger i Umeå är ”ambassadörer” för ”På Salongen” och berättelserna skickas till museet via frisersalongernas I-pads och pappersblanketter, via hemsidan www.kvinnohistoriskt.se eller lämnas in via ett personligt besök på museet.

Helene Tallbom, frisör på Wow kommenterar i Västerbottens folkblad:

– Jag är oerhört inspirerad. Detta superviktigt. Utan kvinnors historia får man ingen förståelse för varför saker och ting ser ut som det gör. Jag har många kunder som har något viktigt att berätta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV