Startsida - Nyheter

Vänsterpartiet sneglar på Podemos för att växa

Vänsterpartiets organisation behöver utvecklas genom ytterligare demokratisering. Det slås fast i en motion till Vänsterpartiets kongress i Örebro i början av maj, som föreslår att medlemmarnas rätt att engagera sig i nätverk, tendenser och organisationer vid sidan av partiet ska utvidgas.

Motionen lyfter fram att det är så vänsterrörelser i södra Europa har vuxit sig starka:

”Tyska Die Linke, danska Enhetslistan, spanska Podemos, grekiska Syriza, portugisiska Bloco de esquerda och brittiska Labourpartiet är några exempel på partier som på olika sätt öppnat sina rörelser med väldigt inspirerande resultat.”

Vad motionen föreslår benämns tendensfrihet och förutsätter i Vänsterpartiets tappning att engagemanget sker öppet och med respekt för partiets demokratiska beslut. Förutom ambitionen att bli en bredare rörelse som lockar fler medlemmar ses tendensfriheten även som en möjlighet att bättre hantera skillnader inom organisationen:

”Genom att medlemmar tillåts att på ett organiserat och öppet vis hävda gemensamma ideologiska och politiska uppfattningar underlättas en öppen och konstruktiv debatt och hela partiets energi tas tillvara.”

Kontaktperson för motionen är Marcus Zingmark, och medlemmar som vill ställa sig bakom förslaget kan underteckna den till och med 24 januari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV