Startsida - Nyheter

Fler tjänstemän vobbar

Fyra av tio tjänstemän i det privata näringslivet vobbar ofta eller alltid i stället för att vabba, det vill säga jobbar samtidigt som de är hemma med sjukt barn. Det visar en ny undersökning från fackförbundet Unionens och innebär en ökning jämfört med förra året. Var tredje skulle enligt studien helst slippa vobba.

– Vobbandet är ännu ett tecken på det pressade arbetslivet. För vissa fungerar det bra, för andra sämre. Tillsammans med Unionen kan arbetsgivarna ta fram riktlinjer för vad som gäller när man är hemma med sjukt barn. På så sätt blir det gränslösa arbetslivet en möjlighet och inte ett tvång som sliter ut människor, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.

Vanligaste skälet till att vobba istället för att vabba är att de behöver hinna med sina arbetsuppgifter eller inte har någon att lämna över arbetsuppgifterna till. Andelen vobbare är större bland chefer. 13 procent upplever att arbetsgivaren kräver att de vobbar, något fler bland dessa är kvinnor.

Det är också fler kvinnor än män som uppger att de känner sig otillräckliga gentemot sina barn när de vobbar, och sammantaget har andelen ökat från 32 procent 2015 till 39 procent 2016.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV