Startsida - Nyheter

Grekiska fotbollsspelare i solidaritet med flyktingar

Både spelare på planen, och avbytare och ledare på sidlinjen, från de två division-tvålagen AEL Larissa och Acarnaikos satte sig ner på planen när domare blåste för avspark i fredags. Detta för att visa solidaritet med människor på flykt och i protest mot hur EU och Turkiet behandlar flyktingar. I samband med att spelarna satte sig ner på planen meddelades det i högtalarsystemet att två tysta minuter skulle hållas för ”de hundratalas barn som fortsätter att förlora livet varje dag i Egeiska havet på grund av EU:s och Turkiets likgiltighet”. Beslutet hade tagits av klubben AEL tillsammans med ledningen, men även motståndarlaget Acarnaikos följde exemplet.

– AEL:s spelare kommer att protestera genom att sitta ner i två minuter i ett försök att påverka myndigheterna för att mobilisera alla de som verkar har blivit avtrubbade till de fruktansvärda brott som nu begås i Egeiska havet, fortsatte meddelandet i högtalarna, rapporterar The Guardian.

Januari månad har sagts vara den dödligaste hittills för flyktingar som försöker ta sig mellan Turkiet och Grekland. Och dagen efter fotbollsspelarnas solidaritetsaktion kapsejsade ännu en båt och minst 37 människor drunknade, av dem tio barn. Fyra av barnen var mellan ett och två år. Grekiska öbor har i flera år varit aktiva i mottagandet av flyktingarna och nyligen lanserades en namninsamling via Avaaz för att nominera öborna till Nobels fredspris för deras arbete och för att de ”öppnat sina hjärtan och hem för flyktingarna”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV