Prenumerera

Logga in

Jämt bland akterna, sämre bland upphovsmakarna

I år har Melodifestivalen en jämn könsfördelning bland artisterna på scenen. Men den tidigare utbredda mansdominansen bland låtskrivarna har vuxit sig ännu starkare, visar årets granskning av den föreningen Jämställd festival.

Trots Melodifestivalens uttalade mål om en jämn könsfördelning bland låtskrivarna har de i år ett ännu mer mansdominerat startfält än förra året, enligt Jämställd festivals årliga granskning av festivalen. 86 procent av årets 28 bidrag är skrivna av en majoritet män. Förra året låg den siffran på 75 procent.

Vad som däremot går åt rätt håll är könsfördelningen på scenen. Jämställd festivals granskning visar att 50 procent av musikakterna i årets tävling är mansdominerade, 46 procent är kvinnodominerade och 4 procent mixade. Nytt för i år är dessutom att Melodifestivalen själva räknat könsfördelningen i samband med att de släppt artisterna.

– Det visar på en medvetenhet och en vilja att arbeta med frågan, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival.

Jämställd festival anser dock att könsfördelningen bland låtskrivarna är någonting som behöver tas på större allvar. SVT själva påstår sig också vilja göra någonting åt den rådande mansdominansen i Melodifestivalen.

– I tre år har Melodifestivalen lovat bättring men i stället går det åt fel håll. Ett problem är att de själva väljer att räkna på ett sätt som inte alls är representativt för hur könsfördelningen ser ut. Att prata om ”varannan damernas” men i själva verket nöja sig med att en av flera upphovspersoner för ett bidrag är kvinna blir väldigt märkligt, menar Kristina Wicksell.

Förra året härrörde Christer Björkman de dåliga siffrorna till att männen arbetar i grupp:

– Totalsiffran är fortfarande förfärligt dålig. Vi är inte nöjda alls med det här, det enda vi är nöjda med är att vi har 18 bidrag med kvinnligt upphov. Vi slåss mot en verklighet där män jobbar så mycket i grupp, sade han till Amanda Lundholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV