Startsida - Nyheter

Allt mindre våld i det svenska samhället

Både det dödliga våldet och lindrigare misshandel minskar i Sverige. Samtidigt görs allt fler anmälningar och en majoritet av befolkningen är övertygad om att våldet ökar. Det framgår av en artikel på sajten forskning.se. Enligt Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tyder detta på att toleransen för våld har minskat och att definitionen av våld har förändrats. Mönstret för barnmisshandel och våld mot kvinnor är också att fler anmäler, men i det som anmäls är våldet inte lika grovt grovt som tidigare, visar uppgifter från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Felipe Estrada pekar på flera faktorer bakom det minskade våldet: att alkoholkonsumtionen bland unga har minskat, att kontrollen av det offentliga rummet med fler vakter har ökat och att ungdomar tillbringar mer tid hemma och umgås via sociala medier och tv-spel.

– Män står för en övervägande majoritet av alla våldsbrott och en ytterligare förklaring kan vara att vi uppfostrar unga killar till att lösa konflikter utan våld. Attityden ”ja, ja det är bara pojkar, det vet man väl hur de är” anses inte längre ok. I skolan har vi tidigt ett arbete mot mobbning och våld som ett självklart inslag i ungdomars vardag accepteras inte längre, säger Estrada.

Samtidigt är han övertygad om att minskningen av våldet inte kommer alla i samhället till del och konstaterar att människor i socioekonomiskt utsatta bostadsområden är mer exponerade för olika former av våld.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV