Startsida - Nyheter

Fäktning: Ibtihaj Muhammad klar för OS i Rio

Det var vid en tävling i Aten, Grekland, där Ibtihaj Muhammad tog brons som hon kvalade in till att representera USA på sommar-OS. På sin Facebooksida skriver hon bland annat: ”Brons i Aten! Jag är välsignad att ha tagit bronsmedaljen på en av de avgörande kvaltävlingarna för OS, Acropolis World Cup 2016. Jag är överväldig av glädje och överraskad av den ofantliga kärlek och det stöd jag fått av alla. Jag bad Gud om en välsignelse och han sände mig ett mirakel”.

Ibtihaj Muhammad har beskrivit i en intervju med New York Times hur hon tränade många olika idrotter som barn, och att hennes mamma sydde om hennes träningskläder – så att hon skulle kunna följa sin tro och täcka armar och ben. Men vid tretton års ålder ska de ha passerat en fäktningssal varpå de såg att alla atleter var helt täckta. ”Du borde prova”, sade hennes mamma, vilket hon gjorde och gillade idrotten. I dag är hon 30 år och är enligt henne själv inte bara den första att tävla för USA i hijab i OS utan också första amerikanen i hijab i en internationell tävling överhuvudtaget.

Hon började träna värja men på hennes tränares inrådan bytte hon senare till sabel. I sabel är attacken viktig och Ibtihaj Muhammad har sagt att stilen passar hennes personlighet:

– Det är den som bäst representerar mig. Jag är aggressiv, det är den jag är, säger hon till New York Times.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV