Startsida - Nyheter

Regeringen utreder försäkring som missgynnar kvinnor

– Missgynnandet av kvinnor är omodernt. Det är slående hur lite kunskap vi har om kvinnors arbetsmiljö, säger socialförsäkringsminister, Annika Strandhäll (S).

En förklaring, tror ministern, är bristen på forskning och önskar att utredningen ger förslag på hur forskning om kvinnors arbetsmiljöer ska stärkas. Hittills har den mesta forskning om arbetsskador utgått ifrån män och manliga branscher.

– Det anses helt enkelt farligare att lyfta tunga föremål än att lyfta tunga människor. Men även när man tittar på män och kvinnor inom samma område så är det lättare för männen att få godkänt, förklarar Claes Jansson, enhetschef för försäkringsrätt på LO-TCO Rättsskydd.

– Man gör mycket mer noggranna utredningar när det gäller kvinnor. Man letar efter konkurrerande förklaringar till belastning och stress och ställer fler frågor om hemmiljön. Vem som har huvudansvar och om skilsmässor och så. De frågorna får inte männen. De förväntas inte vara påverkade av sin hemsituation i samma utsträckning, säger Claes Jansson.

Utredningen, som leds av Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas, ska även analysera varför antalet ansökningar om livränta sjunker. Den ska dessutom föreslå ändrade eller tydligare regler för arbetsskada till följd av mobbning eller smitta, indexering av arbetsskadelivräntan och rehabilitering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV