Startsida - Nyheter

Lunds universitet jämställt om fyra år?

Om fyra år ska Lunds Universitet vara jämställt. Det beslutade universitetsstyrelsen i förra veckan, skriver Sydsvenskan. Exakt vad det innebär är dock oklart.

Andelen kvinnor bland professorerna vid Lunds universitet är 24 procent och har på senare år ökat med ungefär en procentenhet per år. Det innebär exempelvis att det skulle det ta ytterligare sexton år för att nå 40 procent kvinnor som professorer.

Enligt Sydsvenskan ska mer konkreta målsättningar tas fram till ett möte med rektorns ledningsråd i början av mars. När det gäller just professorerna blir det svårt att uppnå jämställdhet på fyra år, enligt rektor Torbjörn von Schantz.

– Jag kan inte tala om för dig hur vi ska göra. Jag måste ju förankra detta i organisationen. Det är klart att det är en utmaning. Vi måste ta tag i problemet på ett konstruktivt sätt, samtidigt som vi inte kan utestänga det ena könet i ambitionen att få in fler av det andra, säger han till Sydsvenskan.

Anna Maria Drake, vicedekan vid Medicinska fakulteten och ordförande i Universitetets ledningsgrupp för jämställdhet och likabehandling, tror att det kan bli svårt att uppnå könsbalans bland professorerna på fyra år.

– Det är något som vi jobbar med hela tiden, vi försöker ändra den bilden med aktiva åtgärder, och där hoppas vi kunna nå en mycket snabbare takt. Med en ökning på en procentenhet per år tar det för lång tid. Men vi lär inte hinna upp till 40 procent av det underrepresenterade könet till 2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV