Startsida - Nyheter

Kyung-soon Kim död – utan upprättelsen hon kämpade för

Kvinnorättsaktivisten Kyung-soon Kim dog på Asan-kliniken i Seoul den 20 februari 90 år gammal. Därmed har ännu en av de sydkoreanska kvinnor som kidnappades, misshandlades och våldtogs av den japanska ockupationsmaktens militärer har hunnit dö utan att få det avslut hon önskade – ett officiellt erkännande och en officiell ursäkt av den japanska staten för de brott som har begåtts mot henne och andra kvinnor.

Det uppskattas att 2 000 bordeller inrättades av den japanska ockupationsmakten, där 200 000 kvinnor och flickor utnyttjades och misshandlades, och att cirka 70 procent av dem inte överlevde våldet.

Kyung-soon Kim var en av de få som överlevde. Hon tillhörde de kvinnor som personligen vittnade om sina erfarenheter inför japanska regeringsmedlemmar. Det ledde till det som har kommit att kallas Kono-brevet, i vilket kabinettsekreteraren Yohei Kono 1993 bad om ursäkt för den japanska ockupationsmaktens brott mot kvinnor som kidnappats och våldtagits. Det kallas Kono-brevet eftersom det var Yohei Kono personligen som bad om ursäkt för brotten, till skillnad från en officiell ursäkt å japanska statens vägnar.

Initialt var det 238 sydkoreanska kvinnor som registrerades officiellt som överlevare, i dag är 44 av dessa kvinnor kvar i livet. Kyung-soon Kim är den andra av de överlevande sydkoreanska kvinnorna som har gått bort i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV