Startsida - Nyheter

Punkinspirerade Lava Bangs vill överrösta tråkig musik

Sångaren och basisten SaraBeata Hagström som tillsammans med Sara Eriksson och David Flood utgör Lava Bangs är full av förväntan inför skivsläppet som blir bandets första. Hon lyfter fram att skivan präglas av en rå känsla, där det skramliga möter det välproducerade. Förhoppningen är att kunna förmedla känslan av de käftsmällar man får ta som person i den här världen, som SaraBeata Hagström själv uttrycker det. De feministiska och normkritiska perspektiv som bandet utgår ifrån har också gjort avtryck på skivan.

– Även om låtarna inte alltid handlar om feministisk kamp så är det något som genomsyrar vår musik. Vi är två personer som identifierar oss som kvinnor i bandet och vi har ju fått växa upp och leva i ett patriarkat, som präglat oss. Vi tar med de erfarenheterna och känslorna in i musiken. För oss är det jätteviktigt att få utlopp för den ilskan, men även styrkan som man kan känna tillsammans. Vi vill ge folk något annat än det man har hört så mycket att man kräks. På skivan har vi till exempel en låt som handlar om mens och att man kan använda det som en kraft.


Vad har ni själva för feministiska förebilder?

– Hela Riot grrrl-rörelsen har vi som inspirationskälla och förebild, både politiskt och musikaliskt. Det finns hur många feminister att se upp till som helst, tack och lov! Vi gillar feministiska serier väldigt mycket, både tecknade böcker och tv-serier. Det är upplyftande med fiktiva karaktärer som får lov att vara feministiska. Man kan väl säga att alla som tar fighten mot patriarkatet är våra feministiska förebilder.

SaraBeata Hagström konstaterar suckande att det ofta är vita män som ges utrymme och får synas i musiksammanhang. Hon lyfter fram att en av Lava Bangs drivkrafter är att utmana den manliga dominansen och visa upp alternativ musik. Inte minst har punkscenen historiskt sett varit en plats för vita män, något som hon hoppas att det blir ändring på.

– Det finns många rum och miljöer som är stängda, punken har inte bara exkluderat kvinnor utan även icke-vita. Jämförelsevis med många andra är vi privilegierade, vi har tillgång till sånt som andra inte har. Vi vill att musikbranschen ska öppnas upp så att fler får möjligheten att stå på scen och bli sedda för det de är. Och då blir det också mer musik för alla. För att detta ska ske krävs det mycket arbete på många olika plan. Det vi gör är att spela vår musik, men sen finns ju det ju massa att ta tag i gällande arrangörer och bokare. Men vi gör det vi kan.


Vad tycker ni är er största styrka som band?

– Att vi tycker om varandra så himla mycket! Vi är också väldigt synkade i vad vi tycker blir bra för oss och vad vi vill bjuda andra på. Det är ingen som kör över nån annan, utan alla ska må bra i det vi gör. Det skulle jag säga är vår största styrka.

Trion är nu peppad inför den tid som väntar efter skivsläppet med releasefestande och spelningar:

– Vi hoppas att vi får spela jättemycket live på härliga ställen. Sen kommer vi kanske skriva nytt material och se över vad vi vill spela in i framtiden. Planen är att vinna alla grammisar och få bort alla tråkiga band, ingen ska behöva lyssna på tråkig musik när det finns bra band som oss och massa andra. De tråkiga gubbarna får akta på sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV